Oamenii de Neanderthal s-au încrucișat cu un strămoș necunoscut. Descoperirea care schimbă tot, ce s-a întâmplat, de fapt

de: Gabriel Peneș
18 10. 2023

Oamenii de Neanderthal sunt considerați „verișorii” omului modern, lăsându-ne o moștenire genetică ce se regăsește și astăzi. Dar un studiu recent a descoperit că aceste rude ale Homo sapiens se încrucișaseră deja cu o specie de hominini necunoscută, ce s-ar fi aflat, de asemenea, la originea apariției omului modern.

Problema migrației Homo sapiens din Africa

Când oamenii moderni au migrat din Africa în urmă cu aproximativ 60 – 75.000 de ani, au relaționat cu oamenii de Neanderthal și s-au încrucișat cu ei, lăsând o moștenire genetică care încă trăiește și astăzi la majoritatea oamenilor de origine europeană.

Cu toate acestea, genomul Neanderthalienilor fusese deja însămânțat cu ADN-ul lui Homo sapiens în acest moment, sugerând că s-au reprodus anterior cu o descendență acum dispărută de oameni moderni timpurii.

Citește și: Moștenirea dureroasă primită de la oamenii de Neanderthal. Descoperirea fascinantă a cercetătorilor, legătura cu anumite afecțiuni ale omului modern

Astfel, o echipă de geneticieni americani, de la Universitatea din Philadelphia, susține că o altă migrație în afara Africii ar fi avut loc acum aproape 250.000 de ani.

Pentru a ajunge la aceste descoperiri, oamenii de știință au comparat genomul de Neanderthal cu o colecție diversă de genomuri ale populațiilor moderne din Africa sub-sahariană.

Cu ce specie s-au încrucișat oamenii de Neanderthal

Până acum, se credea că cele mai multe încrucișări dintre oamenii de Neanderthal și cei moderni au avut loc în Eurasia, așa că ar fi fost total neașteptat ca cercetătorii să găsească indicii de ascendență africană în genomul populațiilor moderne africane.

Cu toate acestea, exact asta au descoperit: numeroase populații sub-sahariane conțin fragmente de ADN care seamănă cu ADN-ul Neanderthalienilor. De fapt, până la 6% din genomul oamenilor de Neanderthal pare să fi fost moștenit de la oamenii moderni.

Citește și: Cine sunt, de fapt, strămoșii noștri: originile omului modern, explicația cercetătorilor

Rămâne neclar cum s-au împletit aceste genomuri. Poate că unii oameni au migrat în Eurasia, au trăit cu oamenii de Neanderthal, apoi s-au întors în Africa. În schimb, este posibil ca strămoșii Neanderthalienilor să se fi reprodus cu o populație timpurie de Homo sapiens în Africa.

„Triunghiul amoros” al oamenilor preistorici

„Descoperirea acestei legături străvechi a oamenilor moderni este cu adevărat interesantă pentru cercetările viitoare, deoarece ne oferă o perspectivă diferită asupra evoluției umană”, a spus Daniel Harris, cercetător postdoctoral la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania și autorul principal al studiu publicat în Current Biology.

„Deoarece nu avem secvențe de ADN din fosile umane de Homo sapiens din vremuri atât de îndepărtate, identificarea celor actuale va arunca lumină asupra evoluției umane moderne foarte timpurii din Africa”, a adăugat el.

Povestea oamenilor este una a unei încrucișări extinse cu strămoși apropiați. Așa cum a fost și interacțiunea prolifică între Neanderthalieni și Homo sapiens, Denisovenii s-au încrucișat cu Neanderthalienii, iar Homo sapiens au făcut-o cu Denisovenii, într-un triunghi amoros ciudat.

Citește și: Încă un presupus strămoș uman, descoperit: Este diferit față de tot ceea ce se știa

Aceste relații nu au fost întotdeauna avantajoase, totuși. Acest nou studiu evidențiază modul în care cea mai mare parte a ADN-ului uman modern a fost localizat în regiuni necodificatoare ale genomului de Neanderthal.

Acest lucru, spun cercetătorii, sugerează că selecția naturală a încercat efectiv să elimine genele umane moderne din genomul Neanderthalienilor, deoarece acestea erau dăunătoare pentru caracteristicile lor fizice.